26 вересня 2016
У Франції принцип «їжа як мистецтво» поширюється не тільки на аристократичну haute cuisine, а й на регіональну, «народну».
У різних районів Франції є свої улюблені страви, які місцеві господині готують за оригінальними рецептами. Приморські райони Франції (Бретань, Гаронна, Дордонь), а також східна провінція — Луара — славляться своєю рибною кухнею. Корсика знаменита сирами з овечого молока, а також шинкою «коппа». У Північній Нормандії і Бургундії потрібно обов’язково спробувати м’ясні та молочні страви. Перераховувати місцеві спеціалітети можна нескінченно: тут вам і сардельки, і сири з пліснявою, і соуси. Кухня півдня Франції — Провансу — не так калорійна, як інші: основу місцевих страв складають сезонні овочі та фрукти, а також свіжі трави — базилік, орегано, майоран. Ось чому для майстер-класу ми обрали саме страви Провансу. Пропонуємо вам продегустувати 5 легких і корисних страв прованської кухні від шеф-кухаря ресторану «Terrine», Миколи ШЕСТУХІНА, для приготування яких не потрібно купувати дорогі продукти.
Салат «Нісуаз» з качкою
На 6 порцій // Підготовка: 15 хвилин // Приготування: 5 хвилин
- 250 г міксу з листових овочів (наприклад, лолло россо, фризі, руколи) • сушений базилік і чебрець — на кінчику ножа
- 1 помідор, порізаний на 6 частин
- 3 качині грудки, порізані на половинки
- 2 зубчики часнику
- 1 варене яйце, порізане на 6 частин
- 1 велика зварена в мундирі картоплина, порізана на 6 частин
- 6 оливок без кісточок
- 6 шматків оселедця
- 5 ст. л. оливкового масла • сік половини лимона
- 3 ст. л. бальзамічного оцту
- 100 г відвареної квасолі, соус песто — для прикраси
- Обсмажте грудки із подрібненим зубчиком часнику і чебрецем, попередньо посоліть і поперчіть.
- Зробіть соус: змішайте оливкова олія з бальзамічним оцтом, соком лимона в неглибокій мисці, додайте дрібно порізаний зубчик часнику, базилік і дайте соусу постояти 15 хвилин.
- Покладіть листові овочі в миску, заправте соусом.
- Розкладіть грудки по тарілках, на кожну покладіть листові овочі, картоплю, помідор, згорнуте трубочкою філе оселедця з оливами. Прикрасьте яйцем, квасолею і песто.
В одній порції: 245 калорій, 15 г жиру (3 г насичених), 8 г вуглеводів, 19 г білка, 7 г клітковини, 76 мг натрію.
Курча смажений «по-прованськи»
На 4-6 порцій // Підготовка: 1 година // Приготування: 30 хвилин
- 1 курча, випатраний, розпластаний
- листя салату (мангольд, рукола) — за смаком
- чебрець і розмарин — по 1-й гілочці
В одній порції: 179 калорій, 5 г жиру (1 г насичених), 02 г вуглеводів, 31 г білка, 0 г клітковини, 60 мг натрію.
Суп «пистия»
На 6 порцій // Підготовка: 15 хвилин // Приготування: 30 хвилин
- 100 г білої консервованої квасолі
- 1 лавровий лист
- 4 очищених помідора
- 2 відварені картоплини, очищені
- 1 морква, порізана кубиками
- 2 шматочки бекону
- 1 цибулина, дрібно порізана
- 1 стебло селери, дрібно порізаний
- 1 цибулина фенхеля, дрібно порізана
- 2 зубчики часнику, подрібнених
- пучок свіжого базиліка (можна замінити сушеним)
- 50 мл червоного вина
- 1 кабачок цукіні, дрібно порізаний
- пучок свіжого шпинату (або листового салату)
- по 600 мл курячого і овочевого бульйону
- сіль морська — за смаком
- Поріжте бекон соломкою і з оливковою олією обсмажте у великій сковороді на слабкому вогні з часником і лавровим листом. Додайте цибулю і обсмажуйте ще 2-3 хвилини.
- Викладіть на сковороду фенхель, морква, селера і смажте 10 хвилин, постійно помішуючи. Полийте вином, додайте помідори, дрібно порубаний базилік і тушкуйте 15 хвилин, потім додайте цукіні
- В кінці влийте бульйони, додайте квасолю, картоплю, посоліть і варіть 2 хвилини. 4 / Перед подачею додайте в суп шпинат. За бажанням прикрасьте листочками базиліку.
В одній порції: 224 калорії, 8,6 г жиру (2 г насичених), 28 г вуглеводів, 8 г білка, 6 г клітковини, 937 мг натрію.
Террін з сиром і прованськими травами
На 6 порцій // Підготовка: 10 хвилин // Приготування 4 години
- 2 перцю різних кольорів, порізаних шматочками
- 1 нарізаний тонкими скибочками цукіні
- 4 пластинки желатину
- 1 пучок базиліка, дрібно посіченою
- 1 порізаний довгими тонкими скибочками баклажан • 5 помідорів • 500 г свіжого сиру (наприклад, рікотти) • 3-4 зубчики часнику • 6 шматків хліба з сухофруктами і насінням
- 2 ст. л. оливкового масла • сіль, мускатний горіх, сирний соус, листя салату — на смак
- Покладіть баклажан, цукіні і перці в мікрохвильовку і запікайте в режимі «гриль» 5 хвилин.
- Помідори опустіть в киплячу воду на 2 хвилини. Дістаньте їх шумівкою, остудіть, очистіть від шкірки, поріжте шматочками.
- Розведіть желатин в невеликій кількості води.
- Покладіть в блендер сир, базилік, часник, розведений у воді желатин, спеції і змішуйте дві хвилини. Додайте в суміш масло.
- Помістіть в прямокутну форму для запікання харчову плівку і викладіть поперек форми кілька скибочок баклажана так, щоб його краї виходили за межі форми.
- Покладіть поверх частина сиру з базиліком, потім помідори, перці, на них викладіть залишилися скибочки баклажана. Поверх нього покладіть залишки сиру, накрийте начинку смужками цукіні.
- Накрийте форму з терріном плівкою і поставте в холодильник приблизно на 4 години.
- Готову страву поріжте на шматки і подавайте на стіл разом з хлібом. За бажанням полийте террин сирним соусом і прикрасьте листям салату лолло россо або руколи.
В одній порції: 176 калорій, 11 г жиру (5 г насичених), 8,8 г вуглеводів, 10 г білка, 1.3 г клітковини, 110 мг натрію.
Кіш з цвітною капустою
На 1 пиріг // Підготовка: 1 годину // Приготування: 1 година 10 хвилин
- 250 г борошна
- 150 г охолодженого вершкового масла
- 1 яйце
- 2 ст. л. холодної води
- дрібка солі
- квасоля або горох
- 1 середній качан цвітної капусти
- 200 г бекону
- 3 яйця
- 300 мл вершків 10% жирності
- 175 г сиру, дрібно натертого
- 3-4 ст. л. дрібно нарізаної петрушки
- щіпка мускатного горіха
- сіль, перець — за смаком
- Приготуйте тісто. Змішайте борошно з сіллю в мисці. Масло наріжте невеликими кубиками і змішайте в мисці з борошном і сіллю. Додайте яйце, воду і вимісити гладке однорідне тісто. Скачайте його в кулю, загорніть в плівку і приберіть в холодильник на 30 хвилин.
- Після закінчення зазначеного часу розкачайте тісто в тонкий пласт. Викладіть в неглибоку форму (діаметром 24 см), потім знову приберіть в холодильник на 30 хвилин.
- Розігрійте духовку до 190 градусів. Дістаньте тісто з холодильника, накрийте пергаментом, на нього покладіть горох або квасоля (щоб тісто не піднімалося при випіканні) і поставте в духовку на 15 хвилин. Потім видаліть пергамент і бобові і випікайте ще 7 хвилин.
- Приготуйте начинку. Цвітну капусту наріжте невеликими суцвіттями і покладіть в каструлю з підсоленою водою. Після того як вода закипить, варіть капусту протягом 5 хвилин. Злийте воду і дайте капусті охолонути. Бекон наріжте невеликими шматочками і обсмажте на сухій сковороді 10-15 хвилин, після чого остудіть.
- У мисці збийте разом яйця, вершки, сир, нарізану петрушку, мускатний горіх, сіль і перець. Додайте цвітну капусту і бекон, як слід перемішайте.
- Викладіть начинку в форму з тестом і запікайте ще 30 хвилин. Подавайте киш теплим.
В одній порції: 297 калорій, 16 г жиру (7 г насичених), 20 г вуглеводів, 16 г білка, 1 г клітковини, 612 мг натрію.